ASTRA

Sprečimo, zaštitimo, nadoknadimo

Pozadina

ASTRA (Anti Trafficking Action) je nevladina organizacija posvećena iskorijenjivanju svih oblika trgovine ljudima. ASTRA djeluje u Srbiji, a za ovaj projekt okupila je druge nevladine organizacije koje se bave istim problemom na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Na, za tu priliku organiziranom, međunarodnom natječaju tražila se komunikacijska ideja koja će problematizirati probleme žrtava trgovine ljudima, s naglaskom na problem kompenzacije.

Problem

Kada govorimo o trgovini ljudima u zemljama zapadnog Balkana jedan problem zaslužuje posebnu pažnju. Radi se o kompenzaciji. Naime, kada žrtva napokon izađe iz lanca trgovine ljudima, možemo reći da njezini problemi tek počinju. Nakon što prođe cijeli proces od izlaska iz zatočeništva do svjedočenja, žrtva ostaje obično ostaje sama i bez zaštite. Sudovi u zapadnom Balkanu obično ne dosuđuju kompenzaciju žrtvama, niti su s pojmom konpenzacije upoznate nadležne institucije koje bi trebale pomagati žrtvama. Kompenzacija je općenito pojam o kojem se malo zna i malo govori. Žrtva bi trebala biti sretna što je ostala živa, a o nadoknadi štete za pretrpljene boli se malo zna i govori.

Rješenje

Kreirali smo lik obične djevojke (ilustrator je Maks Gečević) koja je tražeći posao završila u rukama trgovaca ljudima. Pri egzekuciji odlučili smo se na animaciju koja nam daleko izražajnije može prenijeti emocije koje prolazi djevojka bez nepotrebne patetike koja često odbija gledatelje. Osim TV spota i YouTube videa, napravili smo i web stranicu te tiskane materijale poput plakata i oglasa.

Uvijek smo raspoloženi za nove izazoove. Javite se!