AWC

Dobrodošli

Problem

Konvencija Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji temeljni je međunarodni ugovor kojim se reguliraju prava žrtava nasilja u obitelji. Zemlje jugoistočne Europe, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija, mahom su potpisnice Konvencije ili su je ratificirale. Ipak, kao što je to čest slučaj u ovim krajevima, odredbe Konvencije se ne provode. Žrtve se često osjećaju nezaštićeno, prisiljene su napustiti svoj dom, a nasilnike puštaju na slobodu već nakon obavijesnog razgovora. Zašto zemlje regije ne provode odredbe koje su potpisale? Razlog se, kao što je to čest slučaj u ovom krajevima, krije u politici. Kada treba provesti riječi u djela, nedostaje političke volje da se pokrenu stvari, da se promijene zakoni i da se djeluje u smjeru odredbi Konvencije. Zadatak AWC-a (Autonomous Womens’ Center) bio je reagirati i pokrenuti kampanju koja će pokrenuti promjene.

Cilj kampanje

Kampanja je provedena u više zemalja regije s ponešto različitim ciljevima i komunikacijama. Ovdje ćemo predstaviti kampanju koja je izvedena u Srbiji. Cilj kampanje u Srbiji bio je, uz izuzetno ograničen medijski budžet, poslati poruku odgovornima da s riječi treba prijeći na djela. Srbija je ratificirala konvenciju, ali njezine odredbe se ne provode. Situacija ostaje nepromijenjena čak i nakon opetovanih upozorenja udruga civilnog društva.

Ideja

Kreirali smo kampanju koja je na prvi pogled turistička kampanja. Sloganom "Dobrodošli u Srbiju" pozivamo publiku da dođe u zemlju prekrasnih prirodnih ljepota, ali već u nastavku rečenice ističemo problem o kojem je riječ. Ovakvim pristupom nabijenim dozom sarkazma dobili smo kampanju koja je provokativna, a istovremeno pogađa u srž problema. Osim videa, bitan dio kampanje je bila e-card aplikacija. Građani su putem aplikacije mogli sami dizajnirati razglednicu i poslati je na adrese odgovarajućih ministarstava te predsjednika vlade Srbije.

Rezultati

Osim velikog broja poslanih razglednica i pozitivnog odjeka u medijima, kampanja će biti zapamćena po javnoj raspravi koja je pokrenuta nakon što je narodni poslanik Vladimir Đukanović javno napao kampanju i njezine poruke, vrijeđajući usput predstavnice AWC-a. Njegova reakcija izazvala je lavinu kontrareakcija u javnom prostoru čime je ova tema poprimila prvorazredni medijski značaj. Time su teme nasilja nad ženama i nasilja u obitelji dobile zaslužen prostor, a rasprava o Konvenciji i pravima žrtava ušla je u medije na velika je vrata.

Uvijek smo raspoloženi za nove izazoove. Javite se!