AVON

Titlovi

Problem

Avon je kompanija koja redovito potpomaže borbu protiv nasilja na ženama kroz awareness kampanje i izravne donacije udrugama koje se bave ovim problemom. 2017. godine Avon se odlučio na suradnju s udrugama Brod i UZOR iz Hrvatske te Sigurna mreža i Fondacija lokalne demokratije iz Bosne i Hercegovine. Plan je bio jednostavan, ali prilično zahtjevan: pokrenuti awareness kampanju koja će tematizirati problem nasilja nad ženama. Uz to, cilj je bio skrenuti pažnju na Avonove proizvode sa znakom beskonačnosti koji se prodaju kako bi se prikupila sredstva za borbu protiv nasilja nad ženama.

Ideja

Kampanju koju smo predložili nazvali smo “Progovori protiv nasilja”. Ideja za kampanju dolazi iz dobro poznatog insighta: kada je riječ o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji puno toga ostaje neizrečeno. O nasilju ne govorimo s prijateljima. O njemu se ne govori u medijima, osim kad je prekasno. Nasilje je tema koja se često izbjegava. Ono se uvijek događa nekome drugome iako se zapravo događa svima nama. Šutnja o nasilju uvukla se duboko u našu kulturu pa o njemu često ne govore niti same žrtve. Zbog srama, straha, osjećaja krivnje i stigme koju nose, žrtve često opravdavaju i pokrivaju nasilnika govoreći da je za vidljive ozljede kriv nesretni slučaj poput pada niz stepenice. Slijedeći ove uvide došli smo do ideje radnog naziva “Titlovi”. Poruka koju smo željeli poslati kroz kampanju je moćna, iskrena i istinita: ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

Kampanja

Osnovnu ideju provukli smo kroz nekoliko ključnih kanala. Kroz video spotove prikazali smo žrtvu nasilja koja prepričava događaj koji je doveo do ozljede. Iako žrtva govori da se radi o nesretnom slučaju, titlovi otkrivaju pravu, zastrašujuću istinu. U printu smo osnovnu ideju pokazali kroz seriju oglasa. Uz to, kreirali smo i microsite koji je bio landing page cijele kampanje i na koji smo postavili anonimnu ispovijedaonicu za žrtve i one koji im žele dati podršku.

Jedan od zanimljivijih dijelova kampanje bila je suradnja s Muzejem prekinutih veza iz Zagreba koji se specijalno za ovu kampanju upriličio 16-dnevnu izložbu na temu nasilja nad ženama. Eksponati i priče izložene u Muzeju bili su autentični materijali dobiveni od gore spomenutih udruga. Fotografije eksponata koristili smo za Instagram kampanju na Avonovom kanalu te na taj način povezali digitalni i stvarni svijet te pozvali zajednicu na izložbu u Muzej prekinutih veza.

U snimanje videa i cijelu kampanju uključili su se glumica Marijana Mikulić i glumac Slavko Sobin u Hrvatskoj te glumica Zana Marjanović u Bosni i Hercegovini.

Rezultati

Tijekom trajanja kampanje video kampanje je pogledan 265.269 puta na Facebooku i još 54.739 puta na YouTubeu, stranica je posjećena 22.526 puta, a postovi na Instagramu angažirali su preko 1000 osoba. Novac prikupljen od prodaje Avonovih proizvoda sa znakom beskonačnosti donira se udrugama partnerima kampanje.

Uvijek smo raspoloženi za nove izazoove. Javite se!